Hengelo (Gelderland) Huh hoe zit het nou?

Hengelo in gelderland

Als je denkt aan Hengelo, dan denk je al vrij snel aan de grensplaats bij Duitsland. Dit is de Hengelo in Overijssel, maar er is ook een Hengelo in Gelderland. De inwoners van Hengelo Gelderland moeten dit er ook altijd achter zetten als ze hun adres invullen. Vaak vullen ze in Hengelo Ov of Hengelo GLD. Maar hoe kan het dat er twee plaatsen zijn die Hengelo heten in Nederland?

Wat betekent Hengelo?

Geschiedenis deskundige denken dat de naam Hengelo afstamt uit het Engels. De Engelsen hebben het dorp opgericht in Nederland. Het woord bestaat uit twee woorden: Eng en Loo. Dit is verbasterd in het Nederlands naar Hengelo. Eng is het oud Engelse woord voor ing. Dit wordt ook wel een weide genoemd in het Engels. Loo staat voor bos of laag liggend bos. Voor het ontstaan van de plaats Hengelo denken de deskundige dat de plaats vooral bestond uit weiland en omringt met bos. Vandaar dat de naam Hengelo gegeven werd door de Engelsen.

Niet zo vreemd dat er nog een Hengelo is

De ligging heeft dus ervoor gezorgd dat de naam ontstaan is. Het is dus niet zo vreemd dat nog een groep Engelsen nog een plek dezelfde naam gegeven hebben. Waarschijnlijk was de Hengelo in Overijssel ook een weiland met wat bos eromheen. Overigens is de Gelderse variant van Hengelo een stuk ouder. De plaats in Overijssel werd voor het eerst gesticht rond 1188. De Gelderse Hengelo werd gesticht rond 963.

Hengelo is niet de enige dubbele plaatsnaam in Nederland

Twee keer een Hengelo klinkt als uniek, maar het valt mee. Er zijn nog meer dubbele plaatsnamen in Nederland te vinden. Je komt bijvoorbeeld twee keer de plaatsnaam Laren tegen. Eén in Noord-Holland en de tweede komt opnieuw in Gelderland voor. In Nederland vindt je zelfs drie keer de plaats Rijswijk en ook Katwijk is niet uniek in Nederland.