Gelderland nog groener? Hier een aantal mooie en groene oplossingen

Een groene omgeving in de buurt: wie wordt er nou niet blij van? Een groene omgeving is schoner, gezonder én werkt ook nog eens stressverlagend. En naast dat wij als mensen blij worden van groen, worden de dieren dat ook. De dieren kunnen zo namelijk ongestoord leven en broeden, en dat is weer goed voor de biodiversiteit. Redenen genoeg om Gelderland wat meer van groen te voorzien om de biodiversiteit te behouden. Hoe dat aangepakt kan worden, lees je hieronder.

Denk aan natuurinclusief bouwen

Zo kun je denken aan natuurinclusief bouwen, waar onder andere Unitura zich mee bezighoudt. Zij zorgen ervoor dat de biodiversiteit wordt behouden en dat er tegelijkertijd huizen kunnen worden gebouwd. Zo plaatst Unitura onder andere broedplaatsen voor huismussen en gierzwaluwen in de gevel en kun je ook denken aan vleermuistillen voor in de wijk. Maar ook houden zij zich bezig met panden natuurvrij maken. Wanneer er bijvoorbeeld een onbewoond pand moet worden omgetoverd tot een kantoorgebouw, kan het zijn dat er beschermde diersoorten in het gebouw zitten. Unitura zorgt ervoor dat de dieren het gebouw nog wel kunnen verlaten, maar niet meer het gebouw naar binnen kunnen. Dit om te voorkomen dat er tijdens de sloop of renovatie van een pand nog beschermde diersoorten in het pand zitten.

Help het milieu een handje

De oplossingen van Unitura zorgen voor het behouden van de biodiversiteit. En dat is weer goed voor het milieu, want biodiversiteit zorgt ervoor dat we een schone lucht en schoon water hebben, en dat het klimaat wordt gereguleerd. En om voort te borduren op het klimaat: het klimaat is aan het veranderen. Denk maar aan extreme hitte, regenbuien en overstromingen waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Gelukkig kan ook daar natuurinclusief bouwen een handje bij helpen.

Groene oplossingen

Groene daken, groene gevels en groene tuinen behoren namelijk ook tot natuurinclusief bouwen. Wanneer iedereen ervoor kiest om hun grijze tuin om te toveren tot een groene tuin vol planten en gras, zal dat al een stuk koeler aanvoelen. En denk maar aan een groen dak en een groene gevel. Dat zal niet alleen koeler worden in huis, het zorgt ook nog eens voor goede isolatie. Bovendien worden ook zo overstromingen in de wijken tegengegaan. Planten kunnen namelijk dienen als een waterbuffer, zoals een sedumdak of een grasmat in de tuin. Redenen genoeg dus om voor groen te kiezen, want dit is zowel beter voor de mens én ook voor dier.