Oud-werknemer vertelt over VMI in Zuuk

Oud-werknemer vertelt over VMI in Zuuk

Johan van de Vosse is een oud-werknemer van de Veluwse Machine Industrie (VMI) in Zuuk. Tijdens een activiteit van het festival Gemaakt in Gelderland vertelt hij enthousiast zijn boeiende verhaal over de geschiedenis van het bedrijf, van vlak na de Tweede Wereldoorlog tot nu. Als oud-werknemer heeft Johan nog steeds contact met VMI, want dit bedrijf vergeet zijn oud-werknemers niet!

Als er één ding duidelijk naar voren komt in het verhaal van Johan, dan is het wel dat VMI een écht Nederlands bedrijf is, maar het zich daarnaast ook sterk internationaal oriënteert. VMI levert hoogwaardige machines en producten, en is een grote wereldspeler. Na aanvankelijk problemen op te lossen met het "wat extra aandraaien van de bouten" (zoals Van de Vosse het in dialect formuleert), gaan het bedrijf later over op wat de klant verlangt: het ISO kwaliteitssysteem.

undefined

Als puber verlaat Johan al na twee jaar de ULO om een vak te gaan leren: de elektrotechniek. Als jonge jongen komt hij terecht bij VMI. Hij is gehoorzaam en doet wat ouders, leraren en de baas met hem voor hebben. Een baan elders wordt door de directeur van VMI zelfs afgezegd! Johan leert grenzen stellen, bijvoorbeeld wanneer meerdaagse klussen in het buitenland ten koste dreigen te gaan van zijn privéleven. Ook raakt Johan bedreven in het voor zichzelf opkomen en doet hij goed zijn woordje, mede door zijn plaats in de ondernemingsraad van VMI. Uiteindelijk heeft hij het tot leidinggevende geschopt bij het bedrijf. Toen heeft hij ondervonden hoe zwaar het is om collega’s te moeten ontslaan. Ook heeft hij ondertussen begrepen hoe belangrijk het is om vreemde talen te kunnen spreken; dat was wel even anders toen hij nog naar de ULO ging!

Auteur: Louw Visser.

alle activiteiten