Een deelnemer vertelt: Kuijpers Bouw Heteren

Een deelnemer vertelt: Kuijpers Bouw Heteren

De organisatie van de Maakdagen 2016, die op 3 en 4 juni zullen plaatsvinden, is in volle gang. De eerste Gelderse maakbedrijven hebben zich al gemeld en zullen in juni hun deuren open zetten voor het grote publiek. Zo ook Kuijpers Bouw Heteren, een Gelders bouwbedrijf dat al 135 jaar bestaat. De medewerkers organiseren op zaterdag 4 juni een open dag op hun bouwplaats van 14 appartementen aan de Munninghofflaan in Oosterbeek.

Meedoen aan de Maakdagen
Danny Meerwijk-Sterrenburg van Kuijpers Bouw Heteren was erg enthousiast toen ze hoorde dat er in 2016 een erfgoedfestival met het thema ‘Gelderse maakindustrie’ werd georganiseerd. Ze vertelt: "Ieder jaar houden wij een open dag in het kader van de Dag van de Bouw, en dit jaar valt die op 4 juni. Toen we zagen dat op die dag ook de Maakdagen werden georganiseerd dachten we: dit past perfect bij ons bedrijf! Wij zijn trots op onze bouw en willen dit graag aan het grote publiek laten zien, dus waarom niet die twee evenementen met elkaar combineren?"

Samenwerking met vakopleiding ReVaBo uit Oosterbeek
Kuijpers Bouw Heteren nodigt nadrukkelijk scholieren uit om op 4 juni te komen kijken. Al vele jaren biedt Kuijpers Bouw opleidingsplaatsen voor leerlingen van Samenwerkingsverband ReVaBo, een onderwijsstichting voor jongeren met opleidingen tot timmerman, metselaar en montagemedewerker. Ook aan het bouwproject in Oosterbeek werken leerlingen van ReVaBo mee. Tijdens de open dag laten deze vakmannen in opleiding aan het grote publiek hun werk zien. Het is belangrijk voor een organisatie als Kuijpers Bouw Heteren om de aanwas van jongeren in de bouwbranche te blijven bevorderen. Danny: “Er zijn helaas weinig jongeren die een vakopleiding in onze sector volgen. Wij organiseren deze open dag samen met ReVaBo. Door het demonstreren van deze mooie ambachten op 4 juni hopen we jongeren te laten zien hoe aantrekkelijk het is om in te bouw te werken.”

Uitkomst
Maar ook andere geïnteresseerden kunnen tijdens de open dag een kijkje komen nemen achter de (bouw)schermen, en ontdekken hoe het bouwen op zo’n bouwplaats in zijn werk gaat. Bezoekers kunnen met een plattegrond over de gehele eerste laag van het pand vrij rondlopen, en krijgen op sommige plekken uitleg over bijzondere bouwdelen. Danny: “Wij willen de bezoekers graag een stukje nieuwe kennis bijbrengen. Ik hoop dat ze na de open dag naar huis gaan met het gevoel dat ze iets nieuws hebben geleerd!”

De open dag van Kuijpers Bouw Heteren vindt plaats op zaterdag 4 juni van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie.

alle activiteiten